zondag 20 februari 2011

Recensie: Rundskop

Debuutfilm met ballen

De debuutfilm ‘Rundskop’ van Michaël R. Roskam is een schot in de roos. Na twee weken zijn er al 165.000 bezoekers de Vlaamse film gaan kijken. De film was geselecteerde voor de Panoramasectie van de Berlinale en  kreeg een uitgebreid applaus.

‘Rundskop’ is een film die perfect is opgebouwd, de spanning is te snijden en er is geen moment waar je de zaal zou willen verlaten. Er is veel afwisseling tussen spanning, emotie en zelfs humor. Die humor wordt vooral opgewekt door de twee knullige Walen en het Zuid-Limburgs dialect. ‘Rundskop’ is een verhaal over Jacky Vanmarsenille, een Limburgse vetmester die in contact komt met pesterijen, moord en hormonenmaffia. Twintig jaar geleden heeft hij een trauma opgelopen wat hem zijn hele leven zal bijblijven. Jacky is een kast van een kerel waar je geen ruzie mee wilt. Als dat toch gebeurt belandt je zoals die Walen aan een ketting in de beerput. Toch heeft Jacky ook een emotionele kant, hij wilt wraak voor zijn trauma, maar ook zijn ‘jeugdliefde’ komt terug naar boven. De rol van Jacky wordt gespeeld door Matthias Schoenaerts, die een puike prestatie neer heeft gezet. Hij wordt dan ook beloond met lof uit binnen- en buitenland.

Wat opvalt bij ‘Rundskop’ is vooral het dialect. Het komt soms een beetje lachwekkend over, maar dat siert de film juist. Het geeft de film karakter. Ook de cameratechnieken geven een bepaald karakter mee. Er wordt bijvoorbeeld veel gewerkt met donkere beelden, die de spanning in de film opdrijft. Het is durven om een film over dit onderwerp als debuutfilm te maken. Je weet niet of het onderwerp zal aanslaan bij de mensen. Sommige scènes, zoals die waar een koe wordt opgesneden, lijken me iets te gedetailleerd te beeld gebracht. Kinderen zijn toegelaten deze film te kijken, alhoewel het mij geen goed idee lijkt. Ouders willen, hoop ik, liever vermijden dat hun kinderen sommige scènes uit die film zien. Om zo een film als debuutfilm te maken moet je ballen hebben.
Gelukkig voor Roskam blijkt de film in de smaak te vallen bij de kijkers. ‘Rundskop’ is een klasse film die ik beschouw als één van de beste Belgische films ooit gemaakt, maar niet geschikt voor kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten